dimanche 11 mai 2008

Souvenir



Je sais que nous sommes en mai, mais ceux qui sont passionnés des livres animés, il en sera content! Voilá, une grande carte postale de Prague. Il y a quelque semaines que je l'avais récue d'une dame. La carte a été fabriquée dans les années '50.

Tudom, hogy nem igazán most van Mikulás-szezon, de ez a hatalmas méretű, kinyitható képeslap érdekes példája a pántlikás megoldásnak. Az '50-es évekből, Prágából való, nemrég kaptam ajándékba.



Voilá, le double page á l'interieur. Ime a belső oldalpár.

Son dos, avec un soutien gráce á qui en ouvrant ce page, le batiment sera en débout droit, pas traversement.
Hátulról ezt a képet mutatja a felnyíló házikó. Hogy nyitott állapotban függőlegesen álljanak a rétegek, ezt teremti meg a hátsó támaszték.




Sur cette image on peut voir, que le lieu du collage a été découpé dans la base. Donc, la carte postale se compose de 2 double pages collés.
Ezen a képen pedig az vehető ki, hogy az alaplapból ki van vágva a ragasztás helye. A képeslap tehát 2 összeragasztott oldalpárból áll.



L'extérieure est solutionnée avec une tirette. Les yeux sont dessinés á la maniére qu'ils puissent partir de droit, á gauche; que le Pére Noel voie la petite figure, aprés la lune. Les photos ne présentent pas ce mouvement, seulement montrent quelques phases.
A külső borítón, a kiindulási pontból lefele húzva a pántot, a Télapó tekintete a kis figuráról a Hold felé vándorol. A fotók nem kísérik végig ezt a folyamatot, csupán fázisokat mutatnak.



Cette figure présente ceux qui se trouve cur la tirette. Les yeux sont dessinés continuellement, en suivant le mouvement par leurs arcs. Le créateur devait dessiner deux bouches, que le Pére sourie toujours (ca ne réalise pas une fois, quand il nous voit.) Et le dernier page oú il faut écrire le message. Les photos sont ici gráce á Tamás. (Merci)




Ez az ábra megmutatja, hogy mi is található a pánton. A szembogarak folyamatos ívet képeznek, így lesz érzékelhető a két irányba elforduló tekintet. Hogy a Télapó végig mosolyogjon, kétszer kellett szájat rajzolni. Mosolyszünet akkor van, ha épp ránk néz... És az utolsó oldal, az üzenet helye. A fotókat köszönöm Tamásnak!



2 commentaires:

  1. Ide is írnom kell:)Az én szerzeményeim egy 1961-es Hófehérke és a hét törpe, szintén Prágából,a következő már 71-es, Csipkerózsika. Elkezdtem gyűjteni őket, de sajnos megállt a projekt.

    RépondreSupprimer
  2. Szia Móni!
    Örülök, hogy újra eljöttél! Látogass el a livresanimes.com oldalra, ott sok hasonlót láthatsz, csak mai kivitelezésben. Nincs kedved befényképezni őket? Ez a Thyerri nagyon örül az ilyesminek. Én nem tudtam behatárolni ezt a Télapós képeslapot, a szerzőjét sem ismertem; tőle tudtam meg, hogy az alkotó Vojtech Kubasta. A nagy gyűjtőknek mind megvan, szóval ismert darab. Ha jó állapotban van, akár 100 eurót is megér.

    RépondreSupprimer