jeudi 7 mai 2009

La rédactrice


© Milan

Cette fois ce petit film va parler du travail d'une rédactrice.


A következő videó a főszerkesztői munkáról szól. A limket nézzétek meg, ott bele is lehet lapozni a magazinba, amiről beszélnek.


Josy Laguna © Milan

Josy Laguna, a Moi je lis, az (Én (már olvasok) magazin főszerkesztője vagyok. Ez egy olvasmányos újság 7 és 9 év közötti gyerekeknek, amit már maguk tudnak önállóan elolvasni az elejétől a végéig. Különböző tipusú írásokat tartalmaz; szórakoztató játékokat, képregényeket, amiken nevetni lehet, olyan történeteket, amik egy kicsit idézőjelben tudományosabbak, hogy új ismereteket is szerezhessenek a gyerekek. És a legfontosabb rész az a 4 oldalas elbeszélés, ami egy teljesen más témát tár fel; lehet naturalista, lehet boszorkányos vagy egy kicsit futurisztikus is. A szövegek szórakoztatóak vagy olykor meghatnak, érzelmekben gazdagok vagy elgondolkodtatnak, sőt akár félelmet is kelthetenek. A legfontosabb cél, hogy olvasás után a gyermek azt érezze, hogy egy kicsit más lett, egy kicsit megnőtt.


© Milan

A Moi je lis szerkesztősége több mint 200 elbeszélést kap évente hivatásos szerzőktől. Közülük 12-őt választanak ki, aki publikálhat a magazinban. Hogyan választanak?
Egy rendszeresen összeülő bizottság dönt, ami egy pedagógusból, egy óvónőből, egy íróból, egy könyvtárosból, egy nyelvészből, a főszerkesztőből áll. Ezek a személyek összeülnek és az elbeszéléseket irodalmi értékük szerint mérlegelik. Azokat a műveket, amik beválogatásra kerülnek, a főszerkesztő a magazinhoz adaptálja; kicsit lerövidíti, leegyszerűsíti őket. Szem előtt tartandó, hogy a Milanszámára fontos értékeket tartalmazza, könnyen lehessen olvasni. Az is előfordul, hogy hozzáteszünk valamit, mert nem volt elég humoros. A gyerekeket ösztönözni kell, hogy tovább olvassák a történetet. A főszerkesztői munka nagyon nagy odafigyelést igényel.

A new film that presents the redactor's job. (
Moi je lis)

1 commentaire:

  1. matolcsi beáta [beus] :
    TOVÁBBÍTOTT:
    elo Batka! Ezt talàltam az iwiw uzenofalon, gondoltam hàtha èrdekel Tèged.. Udv, pusz! (A Matolcsi Bea ès a Tòth Ramòna tettèk fel.)
    Filmes Nyári Munka!

    Franciául beszélő fiatalt keres egy Magyarországon forgató stáb egész nyárra.
    2-3 hónapon át, Heti 6 nap munka, 8-10.000 Ft/nap kaja, pia, jó társaság.

    Hívjatok és dobom a számot nektek: 70/9327987

    RépondreSupprimer