lundi 7 décembre 2009

Montreuil 2

C'est mon post pour mes amis hongrois...avec quelques nouvelles et différentes images. :)

Köszönöm a türelmet... két külön bejegyzést készítek, mert teljesen másról beszélnék Nektek. A francia bejegyzés pedig azért élvezett prioritást, mert kezdtek aggódni, hogy nincs semmi életjel a blogon.

Az utazás oda és visszafele is nagyon kalandos volt; Pesten kiderült, hogy lejárt az útlevelem. Szerencsére ott volt a személyim. Párizsban pedig a reptéren vettem észre, hogy nincs meg a személyim... milyen jó, hogy van még diákom!!! Hazaengedtek vele.
Hát íme a híres Montreuil-i könyvfesztivál! Ez volt a 25. Rendkívül precízen meg volt szervezve minden; az utakon, a metróban útbaigazító táblák voltak, a helyszínen mindig volt valaki, akitől lehetett információt kérni. Térkép segített eligazodni a 3 szinten, külön programfüzet, dedikálási jegyzék alapján próbálhattam jelen lenni mindenütt. Próbálhattam... ez körülbelül olyan kihívás, mint 2 óra alatt végignézni a Louvre-t. Nálam mindig van egy küszöb vizuális befogadás terén, amire rásegített a nagy tömeg, a levegőtlenség és a hőség.

Folyamatosan rengeteg kisiskolás volt a helyszínen, ovisok óvóbácsikkal!!! :) 4 nap próbáltam végignézni minden standot (kb. 250 volt belőlük), de egyszerűen nem sikerült. A standokon belül általában kisegítők, alkalmazottak, nagy ritkán maga a kiadó volt. Mivel 600-an jelentkeztek a művészeti vezetőkkel való fogadóórákra, és közülük csak 200 kapott időpontot, rengeteg illusztrátor tülekedett a standoknál is. Erről lemondva inkább a könyves kínálatra koncentráltam és beszélgettem. Rengeteg könyvet átlapoztam, sok borítót láttam. Kicsit csalódást volt látni, hogy sok esetben a borító sugallta világ vissza sem köszön a könyvben. Arra is igyekeztem választ találni, hogy mikor milyen lapot választanak. Ilyen szempontból a Frimousse és a HongFei könyvei nagyon egységesek, igényesek.

Ez pedig a Juke-box, ahol élelmes felnőttek kényelmesen le tudtak telepedni és megreggelizni, miközben mozizni is volt lehetőség. Belül ki van párnázva az egész, ha hátradőlsz, a falából jön a hang, érintőképernyőn pedig lehet szelektálni a néznivalóból. Működés közben megtekinthető Csillánál.

Itt pedig azokat a könyveket mutatom meg, amiket vásároltam. Alice és Célia közös könyvét (Frimousse), egy gyönyörű verseskötetet a Motus kiadásában; minden apró vers a Holdról szól (Viki, ez Neked való! :)) Janine Teisson illusztrációi pedig mint újabb költemények jelennek meg (lásd: alsó kép). Illetve amit még megemlítek, az a Samuel Ribeyron által illusztrált Pi, Po, Pierrot című könyv. (írta Chun--Liang Yeh) HongFei kiadó.)



Au clair de la nuit (Motus, 2009) Illusztráció:Joanna Concejo , versek:Janine Teisson

A fesztiválon rengeteg blogos ismerőssel találkoztam, szombaton egy japán étteremben közös ebédet is szerveztek. Sikerült végre három szerzőtársammal is talákozni;
- Vie, azaz Virginie, ő írta a depis anyus történetet, nála vendégeskedtem a fesztivál ideje alatt.
-
Nicole, aki a Galou és a madarak anyukája, éppen dedikálta a Cache-Cachalot könyvet
-
Coralie-val készítettem a békás könyvtervet.

Cikk-cakkban haladva jobbra; nem tudom ki, Nicole, Vie, Coralie, én

Ezek pedig az ajándékok, amikkel hazatértem; Vie könyvtáros és rengeteg könyvük van otthon. Külön a kedvemért hazahozott vagy 60 mesekönyvet, amit első este mind!!! bemutatott nekem. Neki köszönhetitek, hogy fényképeket is tudok mutatni! :) Egy dedikált Cache-Cachalot könyv, San-Tooshy és Ju ajándékai, illetve a kedves belga barátnőm Gwendoulash meglepetése; nem festék!!! finom csoki! :D Nagyon finom!!! Most úgy csinálok, mint gyerekkoromban a szaloncukorral, megpróbálom visszacsomagolni a levegőt. :)

Ezek pedig a szebbnél szebb katalógusok. Hogy kényelmesen lehessen gyűjtögetni, a szervezők ilyen téren is gondoltak a látogatókra; a bejáratnál a fesztivál arculatát viselő válltáskát lehetett venni. A gyerekek gyűjtőszenvedélyének nem is kellett több, ahol csak lehetett azt kérdezték van- e ingyen plakát, szatyor, poszter. :) A szalon területén nem csak kiadók, hanem a könyvkiadás köré szerveződő érdekvédelmi és népszerűsítést végző szervek is jelen voltak. Például a La Charte. Nagyon hasznos kiadványaik vannak illusztrátorok, szerzők számára; lehet informálódni a kiadói szerződésekről, jogokról, egyéb speciális esetekről.


Amennyire az időjárás és az energiatartalékaim engedték, próbáltam kicsit turistáskodni is.
Hiába, hogy közel laktam a fesztiválhoz, másfél órát kellett utaznom, és 3 közlekedési eszközt kellett igénybe vennem. Iszonyat nagy távolságok vannak...


Fa törzse a Szajna partján

A rossz idő miatt csak kevés helyen voltak kipakolva az árusok. A rakpart szép tiszta és biztonságos volt. Voltam a Montmartre-on is. Turisták tömkelege lepte el az egészet... egyik bolt a másik mellett nyílott... furcsa érzés volt látni, hogy ezek az eladók itt mind abból húznak hasznot, hogy valaha itt éhezett Modigliani, Utrillo, Picasso és sorolhatnánk még a neveket...

Notre Dame - kőfaragás a homlokzati kapun

A TÜilériák kertje a kedvenc helyem, itt mindig van üres szék, amit a park területén belül bárhová el lehet vinni. És olyan, ... mintha Renoir is ott festene valamelyik fa mögött. :) (Ha van kedvetek képeket nézegetni, klikk a linkre)

A másik kedvenc helyen a La défense negyedben a Grande Arche. Itt laktam pár hétig, sok kedves emlék köt ide. A városrendezésnek köszönhetően nagyon szépen belátható innen Párizs, a monumentum tetejére pedig fel lehet menni lifttel, onnan még szebb a panoráma (nemkülönben a Sacre Coeur előtti lépcsőről).

Egy párizsi galambot muszáj volt megörökítenem...


Hogy ellensúlyozzák ezt a merevebb, modernebb architektúrát, sok helyen köztéri szobrok és színes medencék oldják fel a szigort. Ebben a medencében egyszer én is fürödtem. Itt az üveges épületek között a nyári meleg egyszerűen elviselhetetlen volt a lakásban...

Ez pedig az egyik vacsoránk... :) Nagyon muris volt.... én még ilyen szerkezetet nem láttam... az étel egy bakonyi bőséges reggelinek felel meg; főtt krumpli, sonka, vaj, tojás, csak éppen olvasztott sajttal gazdagítva. Másnap olyan fura férfizokni szag terjeng tőle a lakásban... a sajt miatt. :))

Még néhány benyomás... rendkívül nagy különbségek vannak; a többség már nem mobiltelefont, hanem pda-t használ, a mosogatógép alap felszerelés a konyhában, minden túl van csomagolva a boltokban, óriási a kínálat, egy nagy áruházban joghurtokból 3 sor van, egy nagyobb bevásárlás 4 személyre átszámítva egy fél minimálbér nálunk. Albérletet 2-3 havi kaucióval, munkaszerződéssel adnak ki. Közlekedésre több mint tízezer forintot költöttem az egy hét alatt.

Mindent összegezve, szuper és tanulságos út volt. :)