lundi 7 décembre 2009

Montreuil 2

C'est mon post pour mes amis hongrois...avec quelques nouvelles et différentes images. :)

Köszönöm a türelmet... két külön bejegyzést készítek, mert teljesen másról beszélnék Nektek. A francia bejegyzés pedig azért élvezett prioritást, mert kezdtek aggódni, hogy nincs semmi életjel a blogon.

Az utazás oda és visszafele is nagyon kalandos volt; Pesten kiderült, hogy lejárt az útlevelem. Szerencsére ott volt a személyim. Párizsban pedig a reptéren vettem észre, hogy nincs meg a személyim... milyen jó, hogy van még diákom!!! Hazaengedtek vele.
Hát íme a híres Montreuil-i könyvfesztivál! Ez volt a 25. Rendkívül precízen meg volt szervezve minden; az utakon, a metróban útbaigazító táblák voltak, a helyszínen mindig volt valaki, akitől lehetett információt kérni. Térkép segített eligazodni a 3 szinten, külön programfüzet, dedikálási jegyzék alapján próbálhattam jelen lenni mindenütt. Próbálhattam... ez körülbelül olyan kihívás, mint 2 óra alatt végignézni a Louvre-t. Nálam mindig van egy küszöb vizuális befogadás terén, amire rásegített a nagy tömeg, a levegőtlenség és a hőség.

Folyamatosan rengeteg kisiskolás volt a helyszínen, ovisok óvóbácsikkal!!! :) 4 nap próbáltam végignézni minden standot (kb. 250 volt belőlük), de egyszerűen nem sikerült. A standokon belül általában kisegítők, alkalmazottak, nagy ritkán maga a kiadó volt. Mivel 600-an jelentkeztek a művészeti vezetőkkel való fogadóórákra, és közülük csak 200 kapott időpontot, rengeteg illusztrátor tülekedett a standoknál is. Erről lemondva inkább a könyves kínálatra koncentráltam és beszélgettem. Rengeteg könyvet átlapoztam, sok borítót láttam. Kicsit csalódást volt látni, hogy sok esetben a borító sugallta világ vissza sem köszön a könyvben. Arra is igyekeztem választ találni, hogy mikor milyen lapot választanak. Ilyen szempontból a Frimousse és a HongFei könyvei nagyon egységesek, igényesek.

Ez pedig a Juke-box, ahol élelmes felnőttek kényelmesen le tudtak telepedni és megreggelizni, miközben mozizni is volt lehetőség. Belül ki van párnázva az egész, ha hátradőlsz, a falából jön a hang, érintőképernyőn pedig lehet szelektálni a néznivalóból. Működés közben megtekinthető Csillánál.

Itt pedig azokat a könyveket mutatom meg, amiket vásároltam. Alice és Célia közös könyvét (Frimousse), egy gyönyörű verseskötetet a Motus kiadásában; minden apró vers a Holdról szól (Viki, ez Neked való! :)) Janine Teisson illusztrációi pedig mint újabb költemények jelennek meg (lásd: alsó kép). Illetve amit még megemlítek, az a Samuel Ribeyron által illusztrált Pi, Po, Pierrot című könyv. (írta Chun--Liang Yeh) HongFei kiadó.)



Au clair de la nuit (Motus, 2009) Illusztráció:Joanna Concejo , versek:Janine Teisson

A fesztiválon rengeteg blogos ismerőssel találkoztam, szombaton egy japán étteremben közös ebédet is szerveztek. Sikerült végre három szerzőtársammal is talákozni;
- Vie, azaz Virginie, ő írta a depis anyus történetet, nála vendégeskedtem a fesztivál ideje alatt.
-
Nicole, aki a Galou és a madarak anyukája, éppen dedikálta a Cache-Cachalot könyvet
-
Coralie-val készítettem a békás könyvtervet.

Cikk-cakkban haladva jobbra; nem tudom ki, Nicole, Vie, Coralie, én

Ezek pedig az ajándékok, amikkel hazatértem; Vie könyvtáros és rengeteg könyvük van otthon. Külön a kedvemért hazahozott vagy 60 mesekönyvet, amit első este mind!!! bemutatott nekem. Neki köszönhetitek, hogy fényképeket is tudok mutatni! :) Egy dedikált Cache-Cachalot könyv, San-Tooshy és Ju ajándékai, illetve a kedves belga barátnőm Gwendoulash meglepetése; nem festék!!! finom csoki! :D Nagyon finom!!! Most úgy csinálok, mint gyerekkoromban a szaloncukorral, megpróbálom visszacsomagolni a levegőt. :)

Ezek pedig a szebbnél szebb katalógusok. Hogy kényelmesen lehessen gyűjtögetni, a szervezők ilyen téren is gondoltak a látogatókra; a bejáratnál a fesztivál arculatát viselő válltáskát lehetett venni. A gyerekek gyűjtőszenvedélyének nem is kellett több, ahol csak lehetett azt kérdezték van- e ingyen plakát, szatyor, poszter. :) A szalon területén nem csak kiadók, hanem a könyvkiadás köré szerveződő érdekvédelmi és népszerűsítést végző szervek is jelen voltak. Például a La Charte. Nagyon hasznos kiadványaik vannak illusztrátorok, szerzők számára; lehet informálódni a kiadói szerződésekről, jogokról, egyéb speciális esetekről.


Amennyire az időjárás és az energiatartalékaim engedték, próbáltam kicsit turistáskodni is.
Hiába, hogy közel laktam a fesztiválhoz, másfél órát kellett utaznom, és 3 közlekedési eszközt kellett igénybe vennem. Iszonyat nagy távolságok vannak...


Fa törzse a Szajna partján

A rossz idő miatt csak kevés helyen voltak kipakolva az árusok. A rakpart szép tiszta és biztonságos volt. Voltam a Montmartre-on is. Turisták tömkelege lepte el az egészet... egyik bolt a másik mellett nyílott... furcsa érzés volt látni, hogy ezek az eladók itt mind abból húznak hasznot, hogy valaha itt éhezett Modigliani, Utrillo, Picasso és sorolhatnánk még a neveket...

Notre Dame - kőfaragás a homlokzati kapun

A TÜilériák kertje a kedvenc helyem, itt mindig van üres szék, amit a park területén belül bárhová el lehet vinni. És olyan, ... mintha Renoir is ott festene valamelyik fa mögött. :) (Ha van kedvetek képeket nézegetni, klikk a linkre)

A másik kedvenc helyen a La défense negyedben a Grande Arche. Itt laktam pár hétig, sok kedves emlék köt ide. A városrendezésnek köszönhetően nagyon szépen belátható innen Párizs, a monumentum tetejére pedig fel lehet menni lifttel, onnan még szebb a panoráma (nemkülönben a Sacre Coeur előtti lépcsőről).

Egy párizsi galambot muszáj volt megörökítenem...


Hogy ellensúlyozzák ezt a merevebb, modernebb architektúrát, sok helyen köztéri szobrok és színes medencék oldják fel a szigort. Ebben a medencében egyszer én is fürödtem. Itt az üveges épületek között a nyári meleg egyszerűen elviselhetetlen volt a lakásban...

Ez pedig az egyik vacsoránk... :) Nagyon muris volt.... én még ilyen szerkezetet nem láttam... az étel egy bakonyi bőséges reggelinek felel meg; főtt krumpli, sonka, vaj, tojás, csak éppen olvasztott sajttal gazdagítva. Másnap olyan fura férfizokni szag terjeng tőle a lakásban... a sajt miatt. :))

Még néhány benyomás... rendkívül nagy különbségek vannak; a többség már nem mobiltelefont, hanem pda-t használ, a mosogatógép alap felszerelés a konyhában, minden túl van csomagolva a boltokban, óriási a kínálat, egy nagy áruházban joghurtokból 3 sor van, egy nagyobb bevásárlás 4 személyre átszámítva egy fél minimálbér nálunk. Albérletet 2-3 havi kaucióval, munkaszerződéssel adnak ki. Közlekedésre több mint tízezer forintot költöttem az egy hét alatt.

Mindent összegezve, szuper és tanulságos út volt. :)

17 commentaires:

  1. je n'ai rien compris à ton post mais les images sont superbes, c'est avec l'appareil photo que tu les as prises ou sur le net ??

    RépondreSupprimer
  2. hogy ez milyen szuper lehetett!! köszönjük a beszámolót! idővel majd leülepedik ez a sok-sok élmény, és minden szépen a helyére kerül.

    de hová lett a személyid..? :)

    RépondreSupprimer
  3. Vie,
    Oui, avec votre petite appareil. :) Mille merci encore une fois! :))

    Kriszti!
    Az biztos, meg az is, hogy ülepíteni kell. Láttam a könyvterveteket, nagyon profi lett!!! Remélem hamar jön majd pozitív válasz! :D
    Fogalmam sincs... teljesen meg voltam róla győződve, hogy a tokjában van...

    RépondreSupprimer
  4. Mmmm, c'est bon la raclette ! Je suis contente de t'avoir vu, même si c'était court !

    RépondreSupprimer
  5. Mmm, j'ai vu la bonne raclette! C'est trop bon!!

    RépondreSupprimer
  6. köszönjük!! szuper lehetett. egy ilyen nagy eseményen (akár a bolognain) lehetetlen mindenütt ott lenni. viszont rengeteg benyomást szerzel, amiből egy évig simán elvagy! :) (velem így történt.)

    úgy örülök, Hajni, hogy belevágtál:)

    hány kg-os csomaggal érkeztél haza? :)

    RépondreSupprimer
  7. Jaj, ez nagyon klassz lehetett! Tényleg ilyenkor úúúúgy fel lehet töltődni! Fantasztikus,hogy ekkora az érdeklődés és a pici gyerekeket is viszik, igaz ettől gondolom nagy a káosz, de így lehet őket mind szellemileg mind esztétikailag jó irányba terelgetni!
    A könyveknél irigyeltelek, a prospektusoknál elcsöppent a nyálam úgy megkívántam őket...egyedül a reptéri szívrohamokat nem venném át!!
    Ja és végre láttam rólad képet!! :-))

    RépondreSupprimer
  8. hey ! tu as mangé de la raclette !
    Tu as aimé ? Tu es une vraie française... ;) une mangeuse de fromage! :)) hihi

    RépondreSupprimer
  9. Comment on dit "médaille en chocolat" en hongrois ?
    Tu en as une à aller déguster sur mon blog !
    A bientôt !

    RépondreSupprimer
  10. j'aime tes photos elles sont tellement .... toi
    bon allez , j'avoue , je t'ai taggée sur mon blog va voir , ne sois pas fâchée c'est pas obligé de répondre ;p

    RépondreSupprimer
  11. köszönöm szépen a franciul és magyarul hireidet!
    csak igy tovàbb!
    udv
    mich

    RépondreSupprimer
  12. Dejó!
    Végre látlak! :))
    Örülök nagyon, hogy jól érezted magad!!!!!! Átérzem! ;)

    RépondreSupprimer
  13. à propos de Pi, po, Pierrot, ça se finit comment ?
    (nous n'avons pas lu la suite..)

    RépondreSupprimer
  14. Tes photos sont superbes ! J'aime le pigeon qui dort ^^ Ah et la raclette...mon plat préféré !!!

    RépondreSupprimer
  15. Vie,
    Oh...

    Katia,
    Trop court! :(

    Valy,
    Ouiii. :))

    Móni!
    Majd kora tavasszal kipróbáljuk azt is. :)

    Reni!
    Ha ráértek vasárnap délután, szívesen elviszek mindent és végiglapozzuk őket.

    Ju,
    Absolument! En 6 jours j'ai mangé tout seule 3 fromages.! :)) C'est trop bon!

    Séverine,
    Csokimedál! :) Merci.

    Gwen,
    Tu me connais trés-trop bien! :P

    Mich,
    Nagyon szívesen. :)

    Kwandera!
    Egyzser csak sikerül nekünk is találkozni személyesen!

    Vie,
    Je ne sais pas, je n'ai pas eu encore de temps de le finir. Enfin que je puisse te répondre je devrai me reposer un petit peu! :) Á bientot!

    Lise,
    Ahaaa, alors en France tout le monde adore la raclette! :) Je ne m'en étonne pas! :D Ceux qui m'ont plus, ces sont les petit trucs nécessaires... petites fourchette,petites choses...

    RépondreSupprimer